Je bekijkt nu Peer Mijland

Peer Mijland

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:27 november 2014
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd

Peer Mijland

Zutphensestraat 2

6971EM Brummen

T:  0575 563055

E:  info@peermijland.nl

W: www.peermijland.nl

 

Expositieperiode: 23-20-2014 t/m 29-01-2015

2e expositie Peer Mijland 23-10-2014 t/m 11-5-2015

 

Peer Mijland:                                                                                                                      

Peer Mijland (Eindhoven, 1948) is een singuliere kunstenaar. Dat betekent dat Peer zich niet gebonden voelt aan stijlen of stromingen.

Peer maakt stadsgezichten opgebouwd uit vele tientallen gestapelde huizen en andere monumentale gebouwen.

Doorgaans geen bestaande gebouwen, maar de steden van Peer groeien vanuit de beelden die hij heeft opgeslagen in zijn geheugen.

Er is geen vooropgezet plan, maar schilderend komen de beelden boven en ontstaan kleurige afbeeldingen van nieuwe steden en dorpen. Bijzonder zijn de detaillistische toevoegingen die soms humoristische vormen aannemen.

Peer maakt gebruik van primaire kleuren die zijn schilderijen een optimistische uitstraling geven.

Peer was tot 2001 leraar op een basisschool, maar besloot na een conflict met het management van de school een andere weg in te slaan.

Hij kocht een oud monumentaal herenhuis in het Gelderse Brummen en restaureerde dat met eigen handen.

Peer timmerde een deel van de zolder af en bestemde de ontstane ruimte als zijn atelier en pakte zijn oude liefhebberij van schilderen weer op en al schilderend verwerkte hij de depressie die ontstond ten gevolge van het conflict met de onderwijswereld.

Peer beschouwt een huis als een warme veilige cocon waar mensen zich thuis kunnen voelen. Huizen zijn erg belangrijk in Peers schilderijen, maar ook in zijn dagelijkse leven.

Misschien was hij achteraf gezien toch liever architect geworden of timmerman. Maar in zijn schilderwerk heeft hij zijn doel gevonden.

Peer behaalde een aantal onderwijsakten in creatieve vakken en kunstgeschiedenis, maar ontwikkelde zijn eigen stijl door te experimenteren met vorm en kleur.